sobota, júla 14

..liberté, égalité, fraternité..

..začína to byť celkom nabité..včera piatok trinásteho, dnes výročie VFBR..počítam, že všetci veľmi dobre viete o čom rozprávam..snahou udatných Francúzov bolo nastoliť vládu ľudu, ako tomu bolo kedysi v Grécku..či sa im to podarilo presne podľa ich predstáv, o tom by sa dalo polemizovať..každopádne vyslali do zvyšku Starého kontinentu výrazný impulz, ktorý hlásal slobodu, rovnosť a bratstvo..padli mnohé monarchie, a ťažko povedať čo všetko spôsbiola..získlali sme vďaka nej kopec práv, o ktoré síce možno niektorí nestoja, ale každopádne sú dôležité..
..bola cestou k demokracii..tá síce nie je dokonalá, ale je zatiaľ to najlepšie, čo ľudstvo vymyslelo a zároveň bolo funkčné..aj vďaka nej, sme si mohli zvoliť(alebo skôr oni si zvolili) takú vládu, akú máme :) ..takže sme jej vôbec za niečo vďační?? ;)

2 komentáre:

dušk.o. povedal(a)...

jaj, ty liberal lavicovy, a to nevies, ze skutocne prava vznikaju tradiciou a nie rozstrielanim vazenia? :)) Edmund Burke by ti vysvetlil.

Mišo povedal(a)...

..meno Edmund Burke mi je az prilis vzdialene na to,aby som vedel o com rozpravas :) poznam akurat tak Edmonda Dantesa ;) a ten nemal vazenie rad..