utorok, júna 10

Kam až dokráča Lisabon?

Naplno sa už rozbehol kolotoč schvaľovania novej "ústavnej zmluvy". Podarí sa ju tentokrát schváliť? Alebo inak, ako dlho bude vobec mať šancu na úspech?
Samotný text bol slávnostne podpísaný 13. decembra 2007 v kláštore rádu svatého Jeronýma, samozrejme v Lisabone. Označovaná je ako "zmluva pre Európu 21. storočia" a má vraj Úniu pretvoriť tak, aby mohla využiť všetok svoj potenciál. V 13 štátoch (v abecednom poradí: Bulharsko, Francúzsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko) už zdárne prebehla ratifikácia, vo zvyšných 14 ešte stále može zmluva zakopnúť. Čo teda vlastne spomínaná zmluva ponúka? Aké sú jej hlavné ciele?
Proklamované je najma posilnenie demokratičnosti Únie tým, že občania budú mocť priamo vyzvať komisiu k predloženiu nového návrhu. Tento postup je označovaný ako "občianska iniciatíva". Vyššia efektivita rozhodovacieho systému má byť zabezpečená novým systémom hlasovania - tzv. dvojitou vačšinou. Pre schválenie návrhu v Rade ministrov bude potrebných 55% členských štátov zastupujúcich minimálne 65% obyvateľstva únie. Splní sa aj dávny sen mnohých eurooptimistov, keďže schválením Lisabonskej zmluvy získa EÚ právnu subjektivitu.
Podľa oficiálnych stránok EÚ, by vo zvyšných členských zemiach mala ratifikácia, s výnimkou Írska, prebehnúť hlasovaním v parlamente. V spomínanom ostrovnom štáte sa k otázke schválenia zmluvy ešte v referende vyjadria občania. Práve referendá bývajú kameňom úrazu, keďže na nich stroskotala aj posledná ústavná zmluva. Nie je taktiež vylúčené, že po rokovaniach v parlamente aj ďalšie zeme pristúpia k dodatočnému potvrdeniu prostredníctvom názoru občanov. Závisí teda na samotných štátnikoch, v skom svetle zmluvu ostatným poslencom, či verejnosti predstavia.
V ideálnom prípade, by mala byť definitívne ukončená ratifikácia už pred budúcoročnými voľbami do EP, čo pri súčasnom tempe vobec nie je nemožné. Naše malé Slovensko už je "za vodou", ale napríklad takí bratia Česi v tom ešte úplne jasno nemajú. Budú rozhodovať v úzkom kruhu, alebo sa na názor spýtajú aj prostých ľudí?

Žiadne komentáre: